WK 2022 gids: Wedden, Teams, een Voorbeschouwing van het Toernooi met Tips

Andy S Auteur

Eerste druk: October 26, 2022

Test Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus id enim quis diam varius volutpat non ac sem. Vivamus vel lectus eget nisl porttitor eleifend. Nunc a odio tincidunt, efficitur eros sit amet, gravida purus. Lees verder

Het WK voetbal, het grootste voetbaltoernooi ter wereld, staat weer voor de deur en deze editie wordt voor het eerst in het Midden-Oosten gehouden, namelijk in Qatar. Europees kampioen Italië is deze keer de grote afwezige, maar verder zijn alle grote landen aanwezig. Welke landen zijn de favorieten, waar kun je het WK zien, hoe zit het met het Nederlands Elftal en hoe kun je het beste wedden op dit WK? Dit zijn allemaal vragen die wij in deze uitgebreide handleiding zullen beantwoorden. Lees daarom snel verder voor alle informatie over het WK 2022 in Qatar.

Beste Bookmaker Bonus
100% WELKOMSTBONUS (TOT €250) *

Stort €250, ontvang €250 bonus

Min Storting €20
Max Bonus €250

* Nieuwe Circus klanten ontvangen een 100% bonus ter waarde van hun eerste storting (met een max van €250). De bonus wordt direct toegevoegd aan je account. Je storting moet binnen 30 dagen 30x worden rondgespeeld voordat je je winst kunt opnemen. Let op: voor slots is de playthrough 30. Voor (liv...

* Nieuwe Circus klanten ontvangen een 100% bonus ter waarde van hun eerste storting (met een max van €250). De bonus wordt direct toegevoegd aan je account. Je storting moet binnen 30 dagen 30x worden rondgespeeld voordat je je winst kunt opnemen. Let op: voor slots is de playthrough 30. Voor (live) casino, tafelspellen en blackjack is de playthrough echter 90. Spelers moeten 24 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan deze promotie. Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen.

500% WELKOMSTBONUS (TOT €50)*

Stort en speel €10, ontvang €50 aan Free Bets (5 x €10)

Min Storting €10
Max Bonus €50

* Nieuwe LiveScore Bet klanten kunnen €50 aan Free Bets ontvangen. Meld je aan bij LiveScore Bet, doe een eerste storting van min. €10 en wed voor €10 of meer op een willekeurige sport met odds van 1.50 of hoger. Nadat je weddenschap is afgehandeld, ongeacht je jouw weddenschap wint of verlies...

* Nieuwe LiveScore Bet klanten kunnen €50 aan Free Bets ontvangen. Meld je aan bij LiveScore Bet, doe een eerste storting van min. €10 en wed voor €10 of meer op een willekeurige sport met odds van 1.50 of hoger. Nadat je weddenschap is afgehandeld, ongeacht je jouw weddenschap wint of verliest, ontvang je €50 aan Free Bets (5 x €10). Na uitgifte zijn de Free Bets 7 dagen geldig. Free bets kunnen alleen worden gebruikt voor enkele weddenschappen of combinatie bets met twee of meer selecties, dus zijn niet geldig voor systeem bets, zoals Lucky 15's. Free Bets kunnen niet worden gebruikt in forecasts of tricasts. Free Bets kunnen niet worden gebruikt voor each way. De winst van je free bets, minus de inleg, mag je houden. Deze aanbieding kan niet worden gecombineerd met een andere welkomstbonus. Alleen een eerste weddenschap die geplaatst en afgehandeld is binnen 14 dagen na aanmelding, is geldig. Je eerste weddenschap moet minimaal €10 bedragen. Spelers moeten 24 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan deze promotie. Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen.


Wanneer begint het WK 2022 in Qatar?

In tegenstelling tot alle vorige edities wordt het WK dit jaar in de winter gehouden, dat is besloten vanwege de hitte in het Emiraat. Toen het programma bekend werd gemaakt zou de eerste wedstrijd op 21 november tussen Nederland en Senegal gaan, maar uiteindelijk is besloten om de wedstrijd van thuisland Qatar tegen Ecuador een dag naar voren te halen, om de gastheer zoals gewoonlijk het WK te laten openen. 

•  Openingswedstrijd WK 2022 20 November 2022 17:00 Nederlandse tijd

•  Finale WK 2022 18 december 2022 16:00 Nederlandse tijd


Hoeveel landen spelen op het WK 2022?

32 landen uit vijf continenten hebben zich voor dit WK gekwalificeerd. Europa is hofleverancier met 13 landen en daar zit Europees kampioen Italië dus niet eens bij. Azië heeft inclusief gastheer Qatar zes deelnemers, Afrika vijf, Zuid-Amerika vier en Noord-Amerika drie. Het continent Oceanië heeft met Australië een deelnemer, maar het land speelt onder de vlag van de Aziatische voetbalbond en geldt als deelnemer voor Azië.  


WK 2022: De complete lijst met landen

Van de 32 gekwalificeerde landen is Brazilië het enige land dat in alle 21 edities tot nog toe heeft meegedaan en het is ook meteen het meest succesvolle land met vijf wereldtitels. Gastland Qatar is de enige debutant in deze 22ste editie van het WK. Hieronder vind je alle deelnemers van dit WK 2022 in Qatar naast elkaar. 

Argentinië
Australië
België
Brazilië
Canada
Costa Rica
Denemarken
Duitsland
Ecuador
Engeland
Frankrijk
Ghana
Iran
Japan
Kameroen
Kroatië
Marokko
Mexico
Nederland
Polen
Portugal
Qatar
Saoedi-Arabië
Senegal
Servië
Spanje
Tunesië
Uruguay
Verenigde Staten
Wales
Zuid-Korea
Zwitserland


WK 2022 groepen

De 32 teams zijn in acht groepen van vier onderverdeeld. Groep E lijkt met zowel Spanje als Duitsland de sterkste groep van dit WK, maar met verder nog Japan en Costa Rica lijken de twee voormalig winnaars zich geen zorgen te hoeven maken voor plaatsing voor de tweede ronde. Groep F, waar België het opneemt tegen Kroatië, Canada en Marokko, is misschien wel de meest gelijkwaardige groep van dit WK. 

Groep A Groep B Groep C Groep D
Qatar Engeland Argentinië Frankrijk
Nederland Verenigde Staten Mexico Denemarken
Senegal Iran Polen Tunesië
Ecuador Wales Saudi-Arabië Australië

 

Groep E Groep F Groep G Groep H
Spanje België Brazilië Portugal
Duitsland Kroatië Zwitserland Uruguay
Japan Marokko Servië Zuid-Korea
Costa Rica Canada Kameroen Ghana

Hoe laat zijn de wedstrijden op het WK in Qatar?

De wedstrijden in de eerste twee rondes van de groepsfase van het WK worden om 13:00, 16:00, 19:00 en 22:00 lokale tijd gespeeld. In de winter is er twee uur tijdsverschil met Qatar, dus voor ons betekent dat wedstrijden om 11:00, 14:00, 17:00 en 20:00 Nederlandse tijd. Vanaf de laatste groepswedstrijd tot en met de finale, vinden alle wedstrijden daarna om 16:00 en 20:00 Nederlandse tijd plaats.


Wat is de openingswedstrijd van het WK 2022 in Qatar?

Op 20 november om 17:00 Nederlandse tijd wordt de openingswedstrijd van het WK gespeeld tussen gastland Qatar en Ecuador. Voor de aftrap in het Al Bayt stadion, dat plaats biedt aan 60.000 toeschouwers, vindt hier ook de openingsceremonie plaats. 


Wanneer wordt de WK-finale gespeeld?

De grote finale van dit WK voetbal wordt op 18 december om 16:00 Nederlandse tijd gespeeld in het Lusail stadion, waar 80.000 toeschouwers deze wedstrijd zullen aanschouwen.


Wanneer zijn de wedstrijden van het Nederlands elftal?

Omdat het Nederlands elftal in groep A is ingedeeld, begint het WK al vroeg voor de ploeg van Louis van Gaal. Nederland speelt op 21 november zijn openingswedstrijd en acht dagen later zit het toernooi er al op voor de slechtste twee landen uit groep A. Op basis van status en kwaliteit zou het Nederlands Elftal niet bij de eerste twee afvallers moeten horen. 

 

21 november 2022 17:00* Nederland – Senegal Al Thumama stadion

25 november 2022 17:00* Nederland – Ecuador Khalifa International stadion

29 november 2022 16:00* Nederland – Qatar Al Bayt stadion

*Nederlandse tijd

 


Qatar World Cup 2022 Stadiums

Het WK wordt in acht verschillende stadions in en om Doha gespeeld met capaciteit voor tussen de 40.000 en 80.000 toeschouwers. Alleen het Khalifa International stadion bestond al toen Qatar in 2016 de organisatie van het WK binnenhaalde. De andere zeven stadions zijn speciaal voor dit WK gebouwd en zullen na het WK ook weer (deels) afgebroken worden.


Lusail stadion

Het Lusail stadion, net buiten hoofdstad Doha, is het grootste stadion van dit WK. Er worden hier in totaal tien wedstrijden gespeeld. Onder andere Argentinië, Brazilië, Portugal en Uruguay doen dit stadion in de groepsfase al aan, daarna wordt er in elke ronde één wedstrijd gespeeld. De belangrijkste wedstrijd voor het Lusail stadion is echter de laatste, als de WK-finale hier op 18 december wordt gespeeld. 

Locatie: Lusail 

Capaciteit: 80.000 toeschouwers

Wedstrijden: 6 groepswedstrijden, achtste finale, kwartfinale, halve finale en finale


Al Bayt stadion

Na het Lusail stadion is het Al Bayt stadion het stadion met de meeste capaciteit. Het is ook het stadion dat het verste bij Doha vandaan ligt, maar de ongeveer 40 kilometer afstand kun je moeilijk een lange reis noemen. De openingswedstrijd wordt in dit stadion gespeeld en ook de Nederlandse fans die naar Qatar reizen zullen dit stadion al grondig verkend hebben, want Nederland speelt zijn wedstrijd tegen het gastland in dit stadion. Ook de grootste wedstrijd in de groepsfase tussen Spanje en Duitsland wordt in Al Khor gespeeld.

Locatie: Al Khor

Capaciteit: 60.000 toeschouwers

Wedstrijden:6 groepswedstrijden, achtste finale, kwartfinale en halve finale


Khalifa International stadion

Dit is het enige stadion dat niet speciaal voor dit WK uit de grond gestampt is, want het Khalifa International stadion wordt al sinds 1976 gebruikt voor de wedstrijden van de nationale ploeg. Nederland, Duitsland, Engeland en Spanje doen dit stadion al in de groepsfase aan en verder heeft het onder andere nog de meest onzinnige wedstrijd van het WK, de wedstrijd om de derde plaats. 

Locatie: Doha

Capaciteit: 40.000 toeschouwers

Wedstrijden: 6 groepswedstrijden, achtste finale en wedstrijd om de derde plaats


Al Thumama stadion

Het Al Thumama stadion ligt niet ver van het centrum van Doha. Nederland speelt er op 21 november zijn eerste wedstrijd van het toernooi tegen Senegal. Verder komen de fans van Spanje en België op bezoek en speelt het gastland er de groepswedstrijd tegen Senegal. 

Locatie: Doha

Capaciteit: 40.000 toeschouwers

Wedstrijden: 6 groepswedstrijden, achtste finale en kwartfinale

 


Educational City stadion

Ook dit stadion is speciaal voor dit toernooi gebouwd en ligt onder de rook van Doha. De fans van Frankrijk, Portugal en Denemarken zullen dit stadion snel leren kennen, want die landen spelen hier één van hun groepswedstrijden. Zuid-Korea speelt al zijn groepswedstrijden in het Educational City stadion, dus als ze in de groepsfase al naar huis gestuurd worden zullen ze in Qatar verder geen stadions aandoen. 

Locatie: Doha

Capaciteit: 40.000 toeschouwers

Wedstrijden: 6 groepswedstrijden, achtste finale en kwartfinale


974 stadion

Het 974 stadion is gebouwd ter ere van de kust van Qatar en ligt dan ook aan de zee in het hart van Doha. Met Brazilië, Frankrijk, Argentinië en Portugal zijn er flink wat grote landen die dit stadion aandoen en er vindt ook nog een achtste finale plaats, maar daarna zit het WK en het bestaan erop voor het 974 stadion. 

Locatie: Doha

Capaciteit: 40.000 toeschouwers

Wedstrijden: 6 groepswedstrijden en achtste finale


Al Janoub stadion

Het Al Janoub stadion ligt in Al Wakrah, één van de oudste steden van het land. Dat betekent niet dat de reis ver is vanaf Doha, want het ligt nog geen tien kilometer van de hoofdstad. Australië speelt al zijn wedstrijden in dit stadion en dus komen onder andere Frankrijk en Denemarken op bezoek. Ook Uruguay speelt er één wedstrijd en de achtste finale op vijf december betekent het eind van het WK voor dit stadion. 

Locatie: Al Wakrah

Capaciteit: 40.000 toeschouwers

Wedstrijden: 6 groepswedstrijden en achtste finale


Ahmad Bin Ali stadion

Het Ahmad Bin Ali stadion ligt aan de rand van de woestijn en is daar ook op geïnspireerd. België speelt twee keer in het stadion dat net buiten hoofdstad Doha ligt. Ook de Engelse fans doen het Ahmad Bin Ali stadion een keer aan en er wordt nog één achtste finale gespeeld. 

Locatie: Doha

Capaciteit: 40.000 toeschouwers

Wedstrijden: 6 groepswedstrijden en achtste finale


WK 2022 Tv-kanalen: Hoe kan ik het WK 2022 in Nederland kijken?

De Nederlandse Publieke Omroep heeft de Nederlandse uitzendrechten voor het WK 2022 in Qatar. Dat betekent dat je bij de NPO alle wedstrijden van dit WK live op tv kan kijken. De meeste wedstrijden worden op NPO 1 uitgezonden, maar als er twee wedstrijden tegelijk gespeeld worden zal de NPO in principe ook de andere wedstrijd uitzenden op NPO 3.


WK 2022 Live stream

Via NPO live kun je in Nederland ook via de livestream alle wedstrijden van het WK 2022 in Qatar live bekijken. Andere aanbieders voor het online gokken Nederland kunnen de wedstrijden ook aanbieden, maar als het legaal is zal dat altijd dezelfde NPO-uitzending zijn.


WK 2022, Voorbeschouwing en voorspellingen

Dit WK belooft weer een strijd te worden tussen de grote Europese landen en de Zuid-Amerikaanse grootmachten Brazilië en Argentinië. Zowel Brazilië als Argentinië bleef ongeslagen in de 17 kwalificatiewedstrijden voor dit WK en beide landen pakten in die periode ook de winst in een Copa América. 

Vooral het sterrenensemble van Brazilië spreekt tot de verbeelding, met Neymar als aanvoerder. Het land heeft een bijna oneindig aantal topspelers tot zijn beschikking en wordt daarom in aanloop naar dit WK als de favoriet voor de titel beschouwd. 

Frankrijk heeft al bijna net zo’n sterke ploeg, maar de vorm is in aanloop naar het WK slecht geweest, de ploeg degradeerde zelfs bijna uit zijn Nations League groep. Toch is elk team dat Kylian Mbappé en Karim Benzema als spitsenkoppel heeft automatisch een grote kanshebber voor eremetaal. Ook het Argentinië van Leo Messi wordt tot de absolute favorieten gerekend. Messi leek altijd moeite te hebben om zijn land op sleeptouw te nemen, maar de relatief onbekende trainer Lionel Scaloni lijkt de juiste snaar te hebben geraakt en de Argentijnen het beste voetbal van deze eeuw te laten spelen. 

Duitsland en Spanje zijn belangrijke outsiders voor eremetaal, maar lijken niet zo’n goede lichting te hebben als de ploegen die in het laatste decennium de wereldtitel pakten voor deze landen. Engeland, Nederland, Portugal en België worden ook genoemd als outsiders voor de titel.

 


Nederland WK 2022 focus

Het Nederland elftal wordt dus tot de outsiders voor de wereldtitel gerekend, maar dat Nederland er alleen al bij is, is nog niet zo vanzelfsprekend.


Nederland: weg naar Qatar

Vier jaar geleden ging het namelijk helemaal mis en was oranje er voor het eerst sinds 2002 weer eens niet bij. Na het mislopen van het WK van 2018 was Nederland dus gewaarschuwd, maar ook dit jaar dreigde het even mis te gaan toen de eerste kwalificatiewedstrijd met 4-2 werd verloren van Turkije.

Frank de Boer stapte op na het achtste finale debacle tegen Tsjechië op het EK vorig jaar en met van Gaal als vervanger ging het al snel de goede kant op, met onder andere een klinkende 6-1 overwinning op Turkije. Het behalen van het WK leek een zekerheidje, totdat Nederland in de voorlaatste wedstrijd tegen Montenegro zomaar een 0-2 voorsprong weggaf en uiteindelijk twee punten verspeelde. 

In de laatste wedstrijd tegen Noorwegen moest er daarom minimaal een punt gepakt worden voor plaatsing voor het WK en na een moeizame wedstrijd waren late doelpunten van Steven Bergwijn en Memphis Depay voldoende voor een plek op het WK in Qatar.

 


Wie zijn de belangrijkste spelers van Nederland

Nederland lijkt in alle linies één absoluut onmisbare speler te hebben. In de verdediging is aanvoerder Virgil van Dijk de leider van het team. Op het EK van vorig jaar was de centrale verdediger er door een zware blessure niet bij en hij leek gemist te worden in het team van Frank de Boer. Ook dit jaar werd hij weer tot de top 20 beste spelers ter wereld gerekend en daarmee is hij ook voor Louis van Gaal onmisbaar. 

Wie ook altijd als één van de eerste op het wedstrijdformulier staat is Frenkie de Jong. De centrale middenvelder is sterk aan de bal, weet zich altijd vrij te spelen en is ongemerkt ook één van de snelste spelers in het team, waardoor hij ook in de omschakeling naar achteren ontzettend belangrijk is. Elke aanval van oranje begint bij de Jong en zonder de middenvelder van Barcelona is er een stuk minder creativiteit en balvastheid in het team. 

In de aanval is Memphis Depay de belangrijkste speler voor van Gaal. De aanvaller maakt soms een wat slome indruk en is door zijn houding niet de populairste speler bij het publiek, maar hij scoort vrijwel altijd. Memphis staat met 42 doelpunten tweede op de lijst van topscorers aller tijden bij het Nederlands elftal, alleen nog achter Robin van Persie. Memphis heeft een moeilijk seizoen bij Barcelona waar hij er (mede dankzij een blessure) bijna niet aan te pas komt en is daarom een beetje een vraagteken in aanloop naar dit WK, maar van Gaal heeft een groot vertrouwen in de aanvaller, die waarschijnlijk een belangrijke rol gaat spelen voor Nederland. 

 


Voorspelling opstelling Nederland WK 2022

Van Gaal heeft er geen geheim van gemaakt dat hij met drie centrale verdedigers wil gaan spelen en lijkt voor een 5-3-2 opstelling te gaan, met hoge vleugelverdedigers. Welke poppetjes hij waar neer gaat zetten, is in een aantal gevallen nog een vraagteken. 

Te beginnen bij de positie van keeper. Geen van de kandidaten heeft van Gaal echt overtuigd en ook bij hun clubs blinkt geen van allen echt uit. Jasper Cillessen lijkt die plek voor zich op te gaan eisen, maar ook Remko Pasveer, Mark Flekken en Justin Bijlow komen nog voor die basisplaats op het WK in aanmerking. 

De verdediging staat wel vrijwel vast. Van Dijk voert het centrum aan met Jurrien Timber en Nathan Aké in principe naast zich, op de flanken is Denzel Dumfries een zekerheidje en lijkt de veelbesproken Daley Blind op links zijn plek te houden boven Tyrell Malacia. 

Op het middenveld is alleen Frenkie de Jong zijn plek zeker, maar Teun Koopmeiners en de iets verder naar voren geschoven Steven Berghuis lijken ook een streepje voor te hebben bij van Gaal, toch zal de vorm van die laatste twee belangrijk zijn, want bij een klein dipje zullen er andere kanshebbers zijn. Voorin is Memphis, mits fit, een zekerheidje als één van de twee aanvallers en Steven Bergwijn is sinds dat beslissende doelpunt in Noorwegen ook bijna niet meer uit de basis weg te denken. De vorm van beide aanvallers is echter een groot vraagteken. Er kunnen in de laatste weken voor het WK dingen veranderen, maar vier weken voor de start is dit de verwachte opstelling van oranje.

 

Cillessen
Timber Van Dijk Aké
Dumfries Blind
F de Jong Koopmeiners
Berghuis
Bergwijn Memphis

Geschiedenis van het WK


Wanneer was het eerste WK en hoe heeft het toernooi zich ontwikkeld?

De allereerste editie van het WK was in 1930 in Uruguay een geesteskindje van de toenmalige president van de FIFA, Jules Rimet. Als winnaar van de Olympische Spelen in 1928, mocht het Zuid-Amerikaanse land de eerste editie organiseren, maar er was weinig animo van andere continenten om de reis naar Zuid-Amerika te maken. Uiteindelijk waren er 13 deelnemers, waaronder vier uit Europa en gastland Uruguay sloot die eerste editie winnend af door Argentinië in de finale met 4-2 te verslaan. 

Het toernooi werd elke vier jaar gehouden, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak en er 12 jaar geen WK was. Toen Europa zich na de Tweede Wereldoorlog weer herstelde en voetbal snel belangrijker werd, groeide de aandacht voor het toernooi snel, vooral in Zuid-Amerika en Europa, die het toernooi altijd gedomineerd hebben. Vanaf 1954 waren er 16 deelnemers en in 1982 werd het WK, dat inmiddels wereldwijd enorm populair was, uitgebreid tot 24 teams. Sinds 1998 wordt het huidige format met 32 landen gebruikt. In 2026, als het WK in de VS, Canada en Mexico gehouden wordt, zijn er zelfs 48 landen welkom op het internationale titeltoernooi.

 


Welk land heeft de meeste WK titels?

Brazilië is het enige land dat aan alle WK’s meegedaan heeft en het land heeft ook de meeste wereldtitels op zak met 5 titels. Twee landen volgen Brazilië op de voet met vier titels, maar alleen Duitsland kan op gelijke hoogte met Brazilië komen, want Italië kwalificeerde zich verrassend genoeg niet. 

 

Land Wereldtitels WK-jaar
Brazilië 5 1958, 1962, 1970, 1994, 2002
Duitsland 4 1954, 1974, 1990, 2014
Italië 4 1934, 1938, 1982, 2006
Argentinië 2 1978, 1986
Frankrijk 2 1998, 2018
Uruguay 2 1930, 1950
Engeland 1 1966
Spanje 1 2010


Welk land won het WK 2018 en is op dit WK de titelhouder

In 2018 won Frankrijk met een piepjonge Kylian Mbappé en Antoine Griezmann als belangrijkste spelers de wereldtitel door in de finale Kroatië met 4-2 te verslaan. Frankrijk schakelde op weg naar de finale, Argentinië, Uruguay, België uit en klopte in de finale dus het Kroatië van Luka Modrić en Ivan Rakitic.


Wie is de topscorer aller tijden van het WK

Messi en Cristiano Ronaldo zijn op clubniveau jarenlang onaantastbaar geweest en scoren ook met regelmaat voor hun nationale teams. Toch blijft het WK een smetje voor de supersterren, want geen van beide heeft ooit een goal gemaakt in de knock-outfase van een WK en ze staan beiden niet in de top tien van WK topscorers. 

Die eer ligt namelijk bij Miroslav Klose, die tussen 2002 en 2014 16 keer het net vond voor Duitsland. Klose wordt gevolgd door de Braziliaanse Ronaldo met 15 doelpunten en Klose’s landgenoot Gerd Muller met 14 goals. Just Fontaine scoorde in 1958 13 keer voor Frankrijk, maar hij nam maar aan één WK deel en bleef dus op die 13 doelpunten in 1958 steken.

 

Speler Land Goals WK deelnames
Miroslav Klose Duitsland 16 2002, 2006, 2010, 2014
Ronaldo Brazilië 15 1994, 1998, 2002, 2006 
Gerd Muller Duitsland 14 1970, 1974
Just Fontaine Frankrijk 13 1958
Pelé Brazilië 12 1958, 1962, 1966, 1970

Welke speler heeft het vaakst op een WK gespeeld

Duitsland heeft ook de speler die het vaakst op een WK gespeeld heeft. Lothar Matthaüs speelde in totaal 25 wedstrijden op een WK. Met in totaal vijf WK-deelnames heeft de middenvelder ook dat record, maar dat deelt hij met twee Mexicanen. Die hebben echter een stuk minder wedstrijden gespeeld. 

Er is één speler die dit jaar dat record zou kunnen breken en dat is Messi. De Argentijn staat op 19 wedstrijden en als hij met Argentinië de laatste vier haalt en zo inclusief een finale of derde plaats wedstrijd zeven wedstrijden kan spelen voor zijn land, kan hij het record van Matthaüs overnemen.

 

Speler Land  WK wedstrijden WK deelnames
Lothar Matthaüs Duitsland 25 1982, 1986, 1990, 1994, 1998
Miroslav Klose Duitsland 24 2002, 2006, 2010, 2014
Paolo Maldini Italië 23 1990, 1994, 1998, 2002
Diego Maradona Argentinië 21 1982, 1986, 1990, 1994
Uwe Seeler Duitsland 21 1958, 1962, 1966, 1970
Wladyslaw Zmuda Polen 21 1974, 1978, 1982, 1986

Nederland WK geschiedenis en records

Nederland is een graag geziene gast op het WK, de eerste deelnames in 1934 en 1938 gingen nog ongezien voorbij met eerste ronde nederlagen tegen Zwitserland (3-2) en Tsjechoslowakije (3-0). De volgende deelname was er echter één om nooit te vergeten, want in 1974 haalde oranje met het befaamde totaalvoetbal van Rinus Michels en Johan Cruijff de finale van het WK. 

Nederland had met de baanbrekende voetbalstijl zijn tegenstanders nog met groot vertoon van macht opzij gezet en ook West-Duitsland zou in de finale wel even verslagen worden. De lepe Duitsers staken daar echter een stokje voor en de finale werd na een voorsprong met 2-1 verloren. Sindsdien is Nederland er op de meeste WK’s bij geweest en werden er nog twee finales gehaald (in 1978, en 2010), en verloren.

 


WK deelnames Nederland: op hoeveel WK's heeft Nederland gespeeld?

Sinds dat WK van 1974 is het Nederlands elftal een begrip op het voetbalpodium. Zonder Johan Cruijff werd vier jaar later in Argentinië opnieuw de finale gehaald. Na verlenging werd er in een vijandig Buenos Aires van het gastland verloren. In 1982 en 1986 was het even uit met de pret en mocht Nederland niet naar het WK, waarna het in 1990 als Europees kampioen ook een kampioenskandidaat was. Met Marco van Basten, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en vele andere toppers ging het echter helemaal mis in de selectie. Na drie gelijke spelen in de groepsfase was West-Duitsland al in de achtste finale te sterk, waardoor Nederland zonder ook maar één overwinning naar huis ging. 

In 1994 en 1998 speelde Nederland verdienstelijke toernooien met een kwartfinale en halve finaleplaats en ook in 2006, 2010 en 2014 deed Nederland goed mee, met respectievelijk een achtste finale, finale en halve finale. 2022 wordt dus de tiende WK-deelname van Nederland.

 


Wie is de Nederlandse topscorer aller tijden op het WK?

In de jaren 70 speelde Nederland maar twee WK’s en de gouden generatie van 1988 was er op het WK in 1986 nog niet bij en werd in 1990 al in de achtste finales uitgeschakeld, dus komen de spelers met de meeste interlands allemaal van de meest recente WK’s. Robin van Persie, Wesley Sneijder, Dirk Kuijt en Arjen Robben speelden allen op de drie laatste toernooien van Nederland en haalden daar de meeste WK-interlands op. Wim Jansen was de enige Nederlander die op de WK’s van 1974 en 1978 in alle wedstrijden meedeed en staat daarmee op een vijfde plaats, een plek waar voorlopig niemand bij in de buurt gaat komen. 

 

Speler WK wedstrijden Jaar
Robin van Persie 17 2006, 2010, 2014
Wesley Sneijder 17 2006, 2010, 2014
Dirk Kuijt 16 2006, 2010, 2014
Arjen Robben 15 2006, 2010, 2014
Wim Jansen 14 1974, 1978

Hoe vaak heeft Nederland het WK gewonnen?

Nederland heeft de twijfelachtige eer de meeste WK-finales gespeeld te hebben zonder er ooit eentje te winnen. In 1974 was gastland Duitsland te sterk en in 1978 delfde Nederland na verlenging opnieuw het onderspit tegen het gastland, ditmaal was dat Argentinië.

Ondanks goede generaties van spelers in de tussentijd en onder andere een halve finale in 1998 kwam de volgende WK-finale pas in 2010, toen het in verlenging van het op dat moment ongenaakbare Spanje verloor. Het WK 2022 in Qatar wordt daarom een nieuwe kans voor Nederland om voor het eerst een WK voetbal te winnen.


Wedden op het WK 2022

In Nederland legale bookmakers bieden outright odds aan voor de winnaar, finalisten, halve finalisten, groepswinnaars en ga zo maar door. 

Het zijn echter niet alleen outright odds die je kunt vinden op het WK, want je kunt ook vele verschillende weddenschappen plaatsen op elke wedstrijd die op dit WK gespeeld wordt, dus of je nu voor of tegen Nederland wed, de quoteringen vind je bij de verschillende bookmakers.

 


WK 2022: odds voor winnaar

Land  Odds  Land  Odds Land Odds
Brazilië 5.00 Uruguay 51.00 Wales 251.00
Argentinië 7.50 Servië 71.00 Zuid-Korea 351.00
Frankrijk 7.50 Senegal 101.00 Ghana 401.00
Engeland 9.50 Zwitserland 101.00 Kameroen 401.00
Spanje 10.00 Mexico 151.00 Qatar 401.00
Duitsland 12.00 VS 151.00 Australië 751.00
Nederland 14.00 Japan 201.00 Costa Rica 751.00
Portugal 16.00 Marokko 201.00 Iran 751.00
België 18.00 Polen 201.00 Tunesië 751.00
Denemarken 34.00 Canada 251.00 Saoedi-Arabië 1001.00
Kroatië  41.00 Ecuador 251.00

Odds BetCity 24 oktober 2022

 

Brazilië wordt bij de bookmakers als de favoriet gezien voor de WK-titel, met spelers als Neymar, Vinicius Junior, Alisson Becker, Casemiro en Marquinhos is het waarschijnlijk de selectie met de beste spelers. Trainer Tite heeft er ook een team van weten te maken, dus zijn de gele kanaries de favoriet voor dit WK. Ook titelhouder Frankrijk en het Argentinië van Messi worden kansen toegedicht om op 18 december met de beker in handen te staan. 

Daarachter komt een contingent Europese landen die niet direct als favoriet gezien worden, maar zeker ook een kans maken op succes, het jonge Spanje, Duitsland dat na 15 jaar Joachim Löw nu onder leiding van Hansi Flick staat en daarna ook Nederland. 

Het Nederlands Elftal van Louis van Gaal wordt na de succesvolle Nations League campagne waar België twee keer verslagen werd gezien als één van de outsiders op de titel, nog voor Portugal en België. De eerste negen landen hebben volgens de bookmakers een redelijke kans op de titel en vanaf Denemarken en Kroatië lopen de odds snel op.

 


WK 2022: odds voor wedden op de groepsfase

Van de negen titelfavorieten zijn er acht de favoriet om hun groep te winnen en hebben ze alle negen een quotering van maximaal 1.15 om ook de volgende ronde te halen. We hebben in de tabel hieronder van alle landen de odds om de groepsfase te overleven op een rijtje gezet. 

 

Groep A Odds Groep B Odds Groep C Odds Groep D Odds
Nederland 1.07 Engeland 1.08 Argentinië 1.06 Frankrijk 1.04
Senegal 1.79 Verenigde Staten 2.00 Mexico 1.70 Denemarken 1.30
Ecuador 2.14 Wales 2.00 Polen 1.98 Tunesië 4.60
Qatar 5.50 Iran 4.50 Saudi-Arabië 9.00 Australië 4.80

 

Groep E Odds Groep F Odds Groep G Odds Groep H Odds
Spanje 1.07 België 1.10 Brazilië 1.08 Portugal 1.13
Duitsland 1.10 Kroatië 1.48 Zwitserland 2.00 Uruguay 1.37
Japan 4.00 Marokko 3.00 Servië 2.00 Zuid-Korea 3.70
Costa Rica 16.00 Canada 4.00 Kameroen 4.50 Ghana 3.70

Odds Unibet 24 oktober 2022

 


WK 2022 Odds voor winnaar gouden schoen

Naast de WK-titel staat op elk WK nog een belangrijke prijs op het spel, de topscorerstitel van dit WK. Natuurlijk heeft die lang niet zoveel aanzien en belang als de WK-titel, maar toch is er altijd een gezonde strijd gaande om deze gouden schoen te winnen. In 2010 was Wesley Sneijder de laatste (gedeelde) winnaar met vijf doelpunten. In 2014 won de Colombiaan James Rodriguez deze prijs met zes doelpunten en vier jaar geleden werd Harry Kane de winnaar met opnieuw zes doelpunten. 

Diezelfde Kane is ook dit jaar de favoriet om in Qatar de gouden schoen op te halen. Daarnaast worden verschillende topschutters van de andere toplanden ook getipt, zo zijn Karim Benzema en Kylian Mbappé van Frankrijk, dat als tweede genoemd wordt in de lijst van favorieten op de titel ook interessante opties voor de bookmakers om WK-topscorer te worden en worden Neymar, Messi en Ronaldo niet geheel verrassend ook getipt om de topscorerstitel op dit WK mee naar huis te nemen. 

 

Speler Land Odds Speler Land Odds
Harry Kane Engeland 8.00 Memphis Depay Nederland 23.00
Kylian Mbappé Frankrijk 9.00 Robert Lewandowski Polen 26.00
Neymar Brazilië 10.00 Vinicius Junior Brazilië 26.00
Leo Messi Argentinië 11.00 Antoine Griezmann Frankrijk 34.00
Karin Benzema Frankrijk 13.00 Darwin Nuñez Uruguay 34.00
Cristiano Ronaldo Portugal 17.00 Gabriel Jesus Brazilië 34.00
Romelu Lukaku België 17.00 Timo Werner Duitsland 34.00
Lautaro Martinez Argentinië 21.00 Raheem Sterling  Engeland 41.00
Richarlison Brazilië 21.00 Ferran Torres Spanje 41.00
Alvaro Morata Spanje 23.00 Kai Havertz Duitsland 41.00

Odds LiveScoreBet 24 oktober 2022

 


WK 2022 bookmakers

Ook voor de legale goksites Nederland is het WK één van de belangrijkste evenementen van het jaar, want op het WK wordt ontzettend veel gewed en dus hebben de bookmakers allerlei mooie promoties voor weddenschappen op dit toernooi. In oktober 2021 is de nieuwe Nederlandse wet op kansspelen ingegaan, waardoor bookmakers uit binnen en buitenland een Nederlandse goklicentie aan kunnen vragen, waardoor Toto niet langer de monopolie heeft op het wedden op sport in Nederland. In de loop van de laatste 12 maanden hebben een flink aantal bookmakers daar gebruik van gemaakt, en dus zijn Nederlandse bookmakers zoals Jack’s Casino, Holland Casino, BetCity, LiveScoreBet, Circus, en ZEbet belangrijke Nederlandse spelers op de wedmarkt in ons land.

Ook internationale gokreuzen hebben de sprong naar de Nederlandse markt succesvol gezet. Zo was Bet365, misschien wel de grootste commerciële bookmaker ter wereld, er al snel bij met een Nederlandse goklicentie. Ook Bingoal, van onze zuiderburen, is beschikbaar en inmiddels is ook Unibet nu een graag geziene gast op de Nederlandse gokmarkt. 

Behalve outrights als de winnaar van het WK en groepswinnaars, kun je per wedstrijd ook wedden op het resultaat, het aantal doelpunten, beide teams scoren, half-time/full time resultaat, doelpuntenmakers en nog vele andere zaken. Een aantal van deze weddenschappen staan al online, kijk nu dus bij de bookmakers voor wedden op het WK voetbal 2022 in Qatar. Kijk daarnaast ook voor de beste bookmaker bonus bij de verschillende goksites, want ze bieden allerlei bonussen aan die het wedden goedkoper kunnen maken. 

 


Wedden op het WK 2022: Nederland

Chauvinistisch als wij Nederlanders zijn, willen we natuurlijk graag geloven dat dit Nederlands Elftal een goede kans maakt om het WK te winnen. We zijn echter ook kritisch genoeg om te weten dat Nederland niet de topfavoriet is voor winst van dit WK. Hoe zien de bookmakers de kansen van het Nederlands Elftal op het WK 2022 in Qatar? </span6


Wat zijn de odds voor WK winst Nederland

De bookmakers zien oranje allemaal als een outsider voor de overwinning. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de bookmaker bonus Nederland om goedkoper te wedden. Oranje is geen favoriet, maar kan wel verrassen volgens de bookmakers. Wat zijn de quoteringen voor een Nederlandse wereldtitel bij de verschillende bookmakers? 

 

Bookmaker Odds Bookmaker Odds
Jack’s Casino 14.00 Circus 13.00
Holland Casino 13.00 ZEbet 13.00
BetCity 14.00 Bingoal 13.00
LiveScoreBet 13.00 Bet365 13.00
Toto 12.75 Unibet 14.00

Odds 25 oktober 2022

 


Wat zijn de odds voor groepswinst groep A Nederland

Alom wordt verwacht dat Nederland zijn groep met Qatar, Senegal en Ecuador wel wint, maar wat zijn de odds bij de verschillende bookmakers?

Bookmaker Odds Bookmaker Odds
Jack’s Casino 1.45 Circus 1.40
Holland Casino 1.42 ZEbet 1.47
BetCity 1.45 Bingoal 1.40
LiveScoreBet 1.44 Bet365 1.40
Toto 1.40 Unibet 1.45

Odds 25 oktober 2022

 


Wat zijn de odds voor kwalificatie achtste finale Nederland?

Als Nederland zijn groep niet wint, is ook een tweede plaats voldoende voor een vervolg in het toernooi, wat zijn de odds dat Nederland zich voor de achtste finale plaatst bij de verschillende bookmakers? 

 

Bookmaker Odds Bookmaker Odds
Jack’s Casino 1.07 Circus
Holland Casino ZEbet 1.12
BetCity 1.07 Bingoal 1.10
LiveScoreBet Bet365 1.12
Toto 1.12 Unibet 1.07

Odds 25 oktober 2022

 


Wie is de favoriet om WK topscorer van Nederland te worden?

Het zwaartepunt van het Nederlands elftal lijkt dit jaar in de verdediging te liggen. Waar we in het verleden internationale topaanvallers als Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Robin van Persie en Arjen Robben hadden, hoort Nederland qua aanvallers nu niet tot de wereldtop. Toch is er met Memphis Depay nog een kanshebber voor de titel topscorer van het WK bij het Nederlands elftal.

Hoewel hij nog maar op tijd fit moet zijn, wordt Memphis dus wel een kans op veel doelpunten toegedicht, maar voor de rest van de potentiële Nederlandse doelpuntenmakers moeten we ver naar beneden kijken

 

Speler Odds voor WK topscorer
Memphis Depay 26.50
Steven Bergwijn 60.00
Arnaut Danjuma 80.00
Cody Gakpo 90.00
Wout Weghorst 200.00

Odds Toto, 25 oktober 2022

 


WK 2022: Tips & Voorspellingen

Brazilië winnaar WK: Bij de bookmakers is Brazilië de grote favoriet voor winst van dit WK en wij denken dat dit gerechtvaardigd is, Brazilië heeft zoveel topspelers op dit WK en heeft met Tite ook een bondscoach die op elk moment in zijn bondscoachschap de rust heeft weten te bewaren bij het nationale elftal, iets wat in Brazilië lang niet altijd het geval is geweest. De ploeg lijkt simpelweg sterker dan Argentinië dat ook zo’n trainer in dienst heeft en hoewel Frankrijk ook absolute topspelers tot zijn beschikking heeft, heeft die ploeg ook altijd interne problemen en een coach die het daar soms moeilijk mee heeft. 

Ecuador kwalificeert zich uit groep A: In groep A is Senegal bij de bookmakers de favoriet om zich naast Nederland voor de achtste finales te plaatsen. Senegal heeft nogal wat toppers, maar Ecuador heeft een goede hongerige jonge lichting die het de op leeftijd rakende Senegalezen op conditie wel eens erg moeilijk kunnen maken. 

Nederland haalt kwartfinale: Nederland is de grote favoriet in groep A, en heeft daarnaast het geluk dat groep B er ook niet sterk uitziet. Als Nederland de groep wint, speelt het in de achtste finale waarschijnlijk tegen Wales of de Verenigde Staten, en mocht de ploeg onverhoopt toch tegen Engeland aan moeten treden, is oranje allesbehalve kansloos. Gouden Schoen winnaar Leo Messi: De Argentijnen hebben dit jaar een goed team en krijgen met Saoedi-Arabië één van de slechtste landen van het WK tegenover zich in de groepsfase. In de afgelopen oefenwedstrijden tegen mindere landen deden zijn teamgenoten alles om Messi aan doelpunten te helpen, zelfs als ze zelf ook konden scoren. De zevenvoudig winnaar van de Gouden Bal is dit seizoen veel beter in vorm dan vorig jaar en kan alleen tegen de matige landen al wel eens uit zijn slof schieten.

Stort en speel €100, ontvang €100 aan wedkrediet (free bets)

* Nieuwe bet365 klanten ontvangen een 100% bonus ter waarde van hun eerste storting (met een max van €100). De bonus wordt uitgekeerd in wedkrediet (free bets dus). Je ontvangt je free bets zodra je weddenschappen zijn afgehandeld. Om je free bets te ontvangen moet je binnen 30 dagen weddenschappen plaatsen met een odds van 1.20 of hoger. De free bets zijn 90 dagen geldig en moeten op odds van 1.20 of hoger worden geplaatst. De winst van je free bets, minus de inleg, mag je houden. De minimale storting is €5, de maximale bonus is €100 (bij een storting van €100). Spelers moeten 24 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan deze promotie. Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen.