Over/Under Weddenschappen

Andy S Auteur

Eerste druk: February 1, 2023

Test Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus id enim quis diam varius volutpat non ac sem. Vivamus vel lectus eget nisl porttitor eleifend. Nunc a odio tincidunt, efficitur eros sit amet, gravida purus. Lees verder

Er zijn vele verschillende type weddenschappen waarmee je kunt wedden op sport en afhankelijk wat je strategie is, kun je die allemaal gebruiken. Ook de zogenaamde over/under weddenschap die gaat over het aantal gescoorde punten/doelpunten/games/sets is een interessante. In Nederland wordt dit ook wel aangegeven als meer dan/minder dan weddenschap en deze weddenschap is bruikbaar voor veel sporten. 

Met over/under wedden stelt de bookmaker een bepaald aantal goals of punten voor en geeft je de keuze om in te zetten op meer dan (over) of minder dan (under) dat aantal. In dit artikel kijken we hoe het in zijn werk gaat en waarom over/under weddenschappen zo interessant kan zijn voor het wedden op sport.


Wat is over/under wedden?

Over/under wedden is een type weddenschap waar je kijkt naar het totaal aantal gescoorde doelpunten in bijvoorbeeld voetbal, of gemaakte punten in bijvoorbeeld tennis of basketbal. De bookmaker geeft de voorspelling van een bepaald aantal gemaakte punten en geeft odds voor meer of minder dan dat aantal punten. Door te kijken naar verschillende factoren bepaal jij dan of je waarde ziet in een weddenschap op meer of minder dan dat aantal punten dat de bookmaker gebruikt


Hoe werkt over/under wedden?

Op basis van de informatie die de bookmakers hebben over een wedstrijd bepalen ze de quoteringen voor een bepaald aantal gescoorde punten. Ze gebruiken daar cijfers en statistieken van voorgaande wedstrijden en andere factoren voor en dat uit zich dan in bepaalde quoteringen voor meer of minder dan dat aantal punten. 

Als wedder maak je je eigen analyse van een wedstrijd en bekijk je of je het voorgestelde aantal punten door de bookmaker te hoog of te laag vindt en of de quotering interessant is en daar zet je dan op in. De bookmaker gebruikt vrijwel altijd halve punten om te voorkomen dat je op het precieze aantal punten uitkomt en je een weddenschap dus altijd wint of verliest. Bij uitzondering kan je ook voor hele punten kiezen en bij het precieze aantal krijg je dan je inzet terug.

 


Over/under weddenschappen voetbal

Waar de bookmaker je in veel sporten één aantal geeft waarbij je de keuze hebt om op hoger of lager in te zetten, is het bij het wedden op voetbal ook zo dat je op verschillende aantallen in kunt zetten. Bij een voetbalwedstrijd kan dat er bijvoorbeeld uitzien als de onderstaande voorbeelden.

In beide gevallen denkt de bookmaker dat er tussen de twee en drie doelpunten gescoord gaan worden, dus daar zijn de odds op ingesteld. Je krijgt echter ook de kans om meer of minder risico te nemen door in te zetten op een keuze van meer of minder dan 1.5 en 3.5 doelpunten. Bij het inzetten analyseer je de factoren die de kans op doelpunten minder maken of juist meer en op basis daarvan kies je de weddenschap.


Over/under weddenschappen tennis

In een sport als tennis gaat het heel anders. Een wedstrijd is pas gewonnen als een speler/speelster een minimaal aantal sets gewonnen heeft. Je kunt met overs en unders op sets en games wedden. In het geval van sets is er bij de meeste toernooien weinig keuze, want er worden twee of drie sets gespeeld (Grand Slams bij de heren zijn de uitzondering met maximaal vijf sets.) Bij games kan het echter variëren van een minimum van 12 (6-0, 6-0) tot maximaal 39 games (7-6, 6-7, 7-6). 

Met dat in gedachten kijk je bijvoorbeeld naar factoren als voorgaande wedstrijden, hoe spelers aan elkaar gewaagd zijn qua niveau, ondergrond en bijvoorbeeld of spelers goed zijn in het terugkomen na een achterstand. 

Bij een wedstrijd tussen bijvoorbeeld Rafa Nadal en Novak Djokovic, waar de spelers normaal gesproken aan elkaar gewaagd zijn, kan dat er zo uitzien:

Meer dan (over) 22.5 games  1.95

Minder dan (under) 22.5 games 1.90

In dit geval hoop je op een gelijkopgaande wedstrijd en een derde set als je op overs inzet en een meer eenzijdige wedstrijd als je op unders inzet. 

Een wedstrijd tussen een topper en een speler van buiten de top 100 kan er zo uitzien bij je bookmaker.

 

Als je er vanuit gaat dat de topspeler in normale doen is, moet de tegenstander minimaal vier games pakken om je weddenschap van meer dan 15.5 games uit te laten komen. 

 


Wanneer inzetten op over/under weddenschappen?

Het inzetten op het resultaat van een wedstrijd is de populairste weddenschap, maar er zijn vele situaties te bedenken waarbij de over/under weddenschap een betere optie is voor gokkers.

 

  • Als je niet goed weet wie de favoriet is, maar wel een duidelijk idee hebt of er veel of weinig gescoord gaat worden. Bij een voetbalwedstrijd kan dat te maken hebben met blessures, aanvallende opstellingen of verdedigende opstellingen, maar ook met spelinstelling, druk, rivaliteiten en weersomstandigheden. Je hoeft niet te letten op wie er gaat winnen, maar kijkt alleen naar de factoren die het aantal punten/doelpunten kunnen beïnvloeden. 
  • Als er juist wel een duidelijke favoriet is, maar de odds zijn te laag om daar op een goede manier op in te zetten. Bij tennis heeft het niet zoveel zin op een speler in te zetten als het verschil in kwaliteit en ranking heel groot is, je kunt dan op over/under van het aantal games inzetten, om toch een weddenschap met een interessante quotering te krijgen. 
  • Statistieken uit het verleden tussen spelers en teams. Sommige derby’s hebben de naam vaak stil te liggen, met veel overtredingen en ruzies. In dat geval wordt er minder gevoetbald, harder verdedigd en dat maakt de kans op doelpunten normaal gesproken minder. Teams met een positieve spelinstelling scoren meer, maar krijgen ook meer doelpunten tegen, dus kan het bij wedstrijden van die ploegen interessanter zijn om op overs te wedden. 

Externe factoren. Je kijkt in eerste instantie altijd naar de statistieken, blessures, fitheid en kwaliteiten, dat doen de bookmakers namelijk ook. Als het echter keihard regent maakt dat de kans op doelpunten bij voetbalwedstrijden gemiddeld gesproken kleiner. Sommige tennissers kunnen beter tegen wind of extreme hitte dan anderen en dat kan een extra effect hebben op het verschil in kansen en aantal games.


Over/Under FAQs

Wat is een over/under weddenschap?

Een over/under weddenschap kijkt naar het aantal gescoorde punten/doelpunten/games/sets. De bookmaker kiest een bepaald aantal punten, hangt daar odds aan vast en jij bedenkt dan of er meer of minder punten gescoord gaan worden en zet daarop in. 

 

Hoe werkt een over/under weddenschap?

De bookmaker bepaalt een aantal punten en geeft die als basis. Jij analyseert dan op basis van vorm, statistieken, blessures, motivatie en eventuele externe factoren of je denkt dat er meer of minder punten gaan komen dan wat de bookmaker aangeeft. Bij een voetbalwedstrijd kun je op minder dan (under) 2.5 doelpunten inzetten als je een verdedigende wedstrijd verwacht en/of je topscorer geblesseerd is. Je kunt op meer dan 2.5 doelpunten inzetten als de ploegen veel aanvallen en verdedigend minder sterk lijken.