Wedden op Eurovisie 2023

Andy S Auteur

Eerste druk: May 5, 2022

Test Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus id enim quis diam varius volutpat non ac sem. Vivamus vel lectus eget nisl porttitor eleifend. Nunc a odio tincidunt, efficitur eros sit amet, gravida purus. Lees verder


Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is één van de bekendste internationale muziekevenementen ter wereld. Het is al sinds jaar en dag een begrip in Europa en ook in Nederland is het jaarlijkse muziekevenement nog altijd razend populair. Bij het Eurovisie Songfestival mogen alle Europese landen een zelfgekozen artiest met lied inzenden, waarna een vakjury en de kijkers thuis op de bank hun stem uitbrengen op het beste lied. De kwaliteit van de muziek is belangrijk, maar ook het spektakel bij het optreden speelt een minstens zo belangrijke rol en dus staat Eurovisie jaarlijks garant voor een mooie show.

In 1956 werd de eerste editie met zeven deelnemers uitgezonden. De Nederlandse inzending, de vogels van Holland, gezongen door Jetty Pearl, werd het allereerste nummer dat gespeeld werd op een Eurovisie Songfestival, maar het was Zwitserland dat in eigen huis de eerste editie van het festival won.

Nederland heeft het muziekspektakel inmiddels liefst vijf keer gewonnen met Corry Brokken, Teddy Scholten, Lenny Kuhr, Teach-in en in 2019 Duncan Laurence als winnaars en hoeft daarmee op de historische ranglijst alleen Ierland en Zweden voor zich te dulden met respectievelijk zeven en zes overwinningen. Net als Nederland staan ook Frankrijk, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk op vijf titels.

De show van het Songfestival is belangrijk, maar de puntentelling is misschien nog wel belangrijker. Het is wat het festival zo uniek maakt, welke Eurovisiefan kent de gevleugelde uitspraak, “The twelve points from The Netherlands go to…” nou niet?

De puntentelling bestaat uit een aantal onderdelen. Elk land heeft een vakjury die punten uitdeelt voor de beste tien nummers, met 12 punten voor de winnaar, daarna 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Daarnaast is er een televoting systeem, waarbij kijkers op de winnaars mogen stemmen via de Eurovisie-app, of door te bellen en/of te sms-en. 

Die telling is hetzelfde als bij de vakjury met per land een uitslag voor de 12, 10, 8 en andere punten gegeven worden. Die twee delen tellen even zwaar voor de totale puntentelling en dan kan er een winnaar uitgeroepen worden. Je mag uiteraard niet op de inzending uit je eigen land stemmen. In 2023 is er voor het eerst ook een internationale stem, van stemmers die niet uit de deelnemende landen komen. De rest van de wereld telt gezamelijk even zwaar als de publieksstem van een deelnemend land. 

In 2019 werd Duncan Laurence de laatste Nederlandse winnaar en werd daarmee zelfs twee keer de host. In 2020 zou Rotterdam het evenement organiseren, maar het live-evenement werd toen afgelast vanwege de corona pandemie. Er was toen alleen een special op tv met de liedjes die in eigen land waren opgenomen. In 2021 was het dan uiteindelijk toch zover. In Ahoy, Rotterdam en werd het festival gewonnen door het Italiaanse Måneskin.


Eurovisie 2023

Na de overwinning van Kalush Orchestra zou het Songfestival dit jaar eigenlijk in Oekraïne gehouden moeten worden. Vanwege de veiligheidssituatie in het door oorlog getroffen land is dat echter geen optie en de organisatie heeft er daarom voor gekozen de organisatie van het evenement aan het Verenigd Koninkrijk te geven. Dat komt omdat Sam Rider in 2022 voor dat land de tweede plaats pakte en ook omdat het al weer 25 jaar geleden is dat het belangrijke muziekland het muziekfestival mocht organiseren. 

Liverpool is als gastheer gekozen voor het Eurovisie Songfestival 2023, waarvan de finale op 13 mei gehouden wordt. Een aantal landen keren dit jaar niet terug. Wit-Rusland en Rusland waren vanwege de inval in Oekraïne vorig jaar al uitgesloten van deelname en keren nog niet terug. Ook Noord-Macedonië, Montenegro en Bulgarije keren dit jaar niet terug, maar dat is hun eigen keuze. De eerste twee vanwege financiële redenen en in Bulgarije lag een gebrek aan interesse ten grondslag aan het besluit dit jaar niet mee te doen. 

Daarom doen er dit jaar 37 landen mee, waarvan er nog 11 af moeten vallen in de twee halve finales die op 9 en 11 mei gehouden worden. 

De gastlanden Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk en de grote vijf, waar naast het Verenigd Koninkrijk ook Duitsland, Spanje, Frankrijk en Italië van uitmaken, krijgen vanwege commerciële redenen direct toegang tot de finale.  

 


Eurovisie Wedden

Het is niet zomaar een muziekevenement, want er staat ook wat op het spel. Elk land wil het evenement winnen. De onderlinge strijd tussen de landen voegt een competitie-element aan het festival toe en dat maakt het nog populairder. Over de hele wereld worden er Eurovisie feestjes georganiseerd en mensen sluiten onderling weddenschappen af over wie ze denken dat er gaat winnen.

De bookmakers zijn natuurlijk niet gek en springen daar ook op in met het aanbieden van weddenschappen, zodat je er ook nog eens goed geld mee kunt verdienen. Zeker in het Verenigd Koninkrijk is het wedden op het Songfestival enorm populair en dus kunnen de bookmakers het natuurlijk niet laten lopen. Met goed onderzoek naar de liedjes kun je dus ook flink geld verdienen, maar er zijn nog meer factoren die bepalen wie het festival wint.

Zo is de politieke situatie altijd belangrijk. Oekraïne won het Songfestival vorig jaar een aantal maanden na het begin van de Russische inval. Niet alleen omdat ze zo’n goede inzending hadden, maar ook omdat het stemmend publiek het Oekraïense volk een hart onder de riem wilde steken. Daarnaast geven bevriende landen elkaar vaak meer punten. Met gedegen onderzoek naar die verschillende factoren kun je op een goed voorbereide manier op een winnaar inzetten die ook echt kans maakt.

Eurovisie Wedden Nederland

In Nederland is het op dit moment niet mogelijk om op het Eurovisie Songfestival te wedden. De Nederlandse kansspelautoriteit vindt het risico op omkoping of ander vals spel bij het Songfestival te groot en dus kun je bij de legale goksites Nederland niet wedden op het Songfestival. De legale bookmakers proberen de autoriteit op andere gedachten te brengen, maar voorlopig is dat dus nog niet gelukt. 

De wedgekke Britten hebben minder last van die angst, want daar kun je op van alles wedden en dus ook op het Eurovisie Songfestival. Als je een internationaal wedaccount hebt, kun je dus mogelijk wel wedden op het Songfestival.


Eurovision Odds 2023

Wie wint het Eurovisie Songfestival 2023? Vorig jaar kreeg Oekraïne nog massaal de solidariteitsstem van het Europese publiek en het land ging er dan ook met grote overmacht met de overwinning vandoor. Ondanks dat de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij is, wordt de aandacht minder en dat lijkt ook zo te zijn voor het Songfestival publiek. Oekraïne wordt met Heart of Steel van Tvorchi nog steeds tot één van de belangrijkste outsiders gerekend, maar volgens de bookmakers is Zweden de grote favoriet. 

Zweden doet het sowieso vaak goed bij het Songfestival. Het land won het festival al zes keer en heeft naast dat het land bekend staat om de goede muziek ook nog het voordeel een Scandinavisch pact, waarbij de Scandinavische landen vaak op elkaar stemmen door de vriendschap en de grote hoeveelheden mensen die over de grens wonen binnen Scandinavië. 

Daarnaast is het Songfestival ook niets nieuws voor de Zweedse inzending, Loreen. Sterker nog, in 2014 won Loreen het Songfestival al eens met grote overmacht met het nummer Euphoria. Met Tattoo heeft ze ook dit jaar weer een kraker in huis en dus is Zweden de grote kanshebber op winst in Liverpool. 

Cha Cha Cha, de Finse inzending, wordt als belangrijkste outsider gezien, het wat gekke Europop dance nummer zal met de flitsende show heel wat handen op elkaar krijgen en lijkt daarmee de grootste concurrent van buurland Zweden.

Land  Quoteringen 
Zweden 1.80
Finland   5.50
Oekraïne 6.50
Noorwegen 15.00
Israël 21.00
Spanje 21.00
Verenigd Koninkrijk 29.00
Tsjechië 34.00
Oostenrijk 34.00
Frankrijk 41.00
Armenië 41.00
Italië 56.00
Nederland 151.00

Bron: Bet365 VK, 20 maart 2023

De Nederlandse inzending Burning Daylight van Mia Nicolai & Dion Cooper staat met odds van 151.00 op een 19e positie wat betreft kanshebbers voor de winst volgens Bet365 in het Verenigd Koninkrijk. Nederland lijkt dan ook weinig kans te hebben op een zesde overwinning.


Bookmakers Eurovisie 2023

In Nederland heeft de gokmarkt zich sinds de nieuwe wetgeving eind 2021 in razend tempo ontwikkeld. Het gokken op het Eurovisie Songfestival is echter niet toegestaan in Nederland en dus zijn daar bij de bookmakers die in ons land actief zijn geen wedmarkten voor. 

In andere landen is dit echter een vast onderdeel van veel Songfestival fans en met name in het Verenigd Koninkrijk zijn er tientallen bookmakers met odds voor de winnaar van Eurovisie 2022. Die bookmakers zien de ervaren Zweedse inzending als de grote favoriet, maar er kan nog veel gebeuren in de aanloop naar de grote finale.


Eurovisie 2023 tips en voorspellingen

Zoals gezegd is de kwaliteit van het lied belangrijk bij het kiezen van een favoriet voor de winst van het Eurovisie Songfestival. Maar er zijn nog meer belangrijke dingen om op te letten, ook vriendjespolitiek, Europese betrekkingen en de solidariteitsstem zijn erg belangrijk, zoals vorig jaar duidelijk bleek met Oekraïne. Die solidariteit is vaak maar tijdelijk, dus is Oekraïne dit jaar niet de favoriet.  

Het Verenigd Koninkrijk kreeg in de jaren na Brexit bijvoorbeeld heel weinig stemmen van het Europese publiek, maar inmiddels is de invloed van Brexit tot opluchting van de Britse Songfestivalfans een stuk vermindert. Als een Europees land zich in de maanden, weken of dagen voor het festival misdraagt op internationaal niveau wordt dat vaak ook afgestraft door het Songfestival publiek. Zoals eerder vermeld is het online gokken Nederland op het Songfestival niet toegestaan, maar je kunt evengoed kijken voor de beste bookmaker bonus Nederland voor bonussen op weddenschappen. 

Zweden heeft zoals gezegd het voordeel van een sterk Scandinavisch blok waar ze op kunnen steunen en roepen door hun marginale rol op het wereldtoneel vaak weinig weerstand op bij stemmers. Zweden heeft opnieuw voor Loreen gekozen met een modern nummer dat het grote publiek normaal gesproken goed aanspreekt en dat maakt ze de duidelijke favoriet voor de overwinning.


EUROVISIE 2023 DATUM EN LOCATIE

Het Songfestival wordt in 2023 eens niet gehouden in het land van de winnaar van het jaar ervoor. Oekraïne heeft als winnaar van 2022 het recht om het festival te organiseren uit handen moeten geven vanwege de veiligheidssituatie in het land. De nummer twee van 2022 was het Verenigd Koninkrijk en die hebben Liverpool als gaststad gekozen voor de organisatie van het Songfestival. De Britse BBC organiseert het Songfestival in samenwerking met de Oekraïense publieke omroep. 


PROGRAMMA LIVE-UITZENDINGEN EUROVISIE SONGFESTIVAL 2023

Eurovisie Songfestival halve finale 1 (met o.a. Nederland) dinsdag 9 mei, 21:00

Eurovisie Songfestival halve finale 2 (met o.a. België) donderdag 11 mei, 21:00

Eurovisie Songfestival finale zaterdag 13 mei, 21:00


Eurovisie Winnaars

Jaar Gastland en Locatie Winnaar Runner-Up Winnaar Eerste Halve Finale Winnaar Tweede Halve Finale Winnaar Televoting Laatste Plaats
2022 Italië Oekraïne

Kalush Orchestra – Stefania

Verenigd Koninkrijk

Sam Ryder – Space Man

Oekraïne

Kalush Orchestra – Stefania

Zweden

Cornelia Jakobs – Hold me closer

Oekraïne

Kalush Orchestra – Stefania

Duitsland

Malik Harris – Rockstars

2021 Nederland Italië

Maneskin – Zitti e Buoni

Frankrijk

Barbara Pravi – Voila

Malta 

Destiny Chukunyere – Je me Casse

Zwitserland 

Gjon’s Tears – Tout l’Univers

Italië

Maneskin – Zitti e Buoni

Verenigd Koninkrijk

James Newman – Embers

2020 afgelast door corona
2019 Israël Nederland

Duncan Laurence – Arcade

Italië

Mahmood – Soldi

Australië

Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Nederland

Duncan Laurence – Arcade

Noorwegen

KEiiNO – Spirit in the sky

Verenigd Koninkrijk

Michael Rice – Bigger than us

2018 Portugal  Israël

Netta Barzilai – Toy

Cyprus

Eleni Foureira – Fuego

Israël

Netta Barzilai – Toy

Noorwegen

Alexander Rybak – That’s how you write a song

Israël

Netta Barzilai – Toy

Portugal

Claudia Pascoal – O Jardim

2017 Oekraïne Portugal 

Salvador Sobral – Amar Peros Dois

Bulgarije

Kristian Kostov – Beautiful mess

Portugal 

Salvador Sobral – Amar Peros Dois

Bulgarije

Kristian Kostov – Beautiful mess

Portugal 

Salvador Sobral – Amar Peros Dois

Spanje

Manel Navarro – Do it for your lover

2016 Zweden Oekraïne

Jamala – 1944

Australië

Dami Im – Sound of silence

Rusland

Segej Lazarev – You are the only one

Australië

Dami Im – Sound of silence

Oekraïne

Jamala – 1944

Duitsland 

Jamie-Lee Kriewitz – Ghost


EUROVISIE SONGFESTIVAL CONTROVERSE EN VRIENDJESPOLITIEK

Dat het Eurovisie Songfestival niet alleen op show en kwaliteit van inzendingen gebaseerd is, is duidelijk. De organisatie zegt de politiek er volledig buiten te willen laten, maar dat is onmogelijk. Sterker nog, politiek speelt juist een hele belangrijke rol bij het evenement, want Wit-Rusland en Rusland zijn vanwege hun interne en externe politiek nog steeds uitgesloten. De organisatie zegt bang te zijn dat die landen hun deelname gebruiken om controversiële politieke beslissingen te promoten en daar mogen ze het Eurovisie Songfestival niet voor gebruiken.

Aan de andere kant krijgen landen waar rampen of problemen zijn geweest vaak stemmen uit medeleven. Vorig jaar was dat het geval met Oekraïne, dat de Europese stemmer achter zich had in het conflict met Rusland. In 2021 was het Verenigd Koninkrijk het slachtoffer van de politieke stem. De Britten waren toen net uit de Europese Unie gestapt, iets wat ze binnen Europa niet in dank afgenomen werd. De inzending was al geen stemmentrekker, maar het feit dat ze geen enkel punt kregen, leek toch ook ingegeven door wat rancune van de Europese stemmer.

Dit is maar één van de vele controverses die het Eurovisie Songfestival door de jaren heen geteisterd heeft. Zo zijn er klachten dat de show bepaalde muziekstijlen buitensluit en dat sommige landen delen van de show censureren als onderdeel van politieke spelletjes.

Ook vriendjespolitiek speelt een grote rol. Zo geven Scandinavische landen elkaar meestal punten, ongeacht de kwaliteit van het nummer en ook landen uit het voormalige Joegoslavië en de Baltische Staten steunen elkaar vaak. Als de jury dat doet is het controversieel, maar bij het publiek is de reden onschuldiger. Veel inwoners van die landen hebben ook de nationaliteit van het buurland en stemmen dan dus toch op hun eigen land. Turkije doet op dit moment niet mee, maar de grote Turkse gemeenschap in Nederland en Duitsland zorgde er altijd voor dat de Turkse inzending veel publieksstemmen kreeg in die landen.

Naast alle controverse heeft het festival op een aantal vlakken juist een heel positieve invloed gehad. Het Eurovisie Songfestival heeft bijvoorbeeld altijd al veel fans in de Lgbt-gemeenschap gehad. Sinds de jaren 90 wordt dat ook door de organisatie onderkent en dragen ze met verschillende initiatieven hun steentje bij aan de acceptatie van verschillende seksualiteiten.

 


Eurovisie Veelgestelde vragen, FAQ:

Waarom doet Australië mee aan het Eurovisie Songfestival?

Hoewel het Eurovisie Songfestival van oudsher een Europese aangelegenheid is, mag Australië de laatste jaren ook meedoen. Het land zond het festival al 30 jaar live uit, met hun eigen lokale stemming. In 2015 besloot de organisatie ze vanwege de populariteit ook echt mee te laten doen. Sindsdien is Australië er elk jaar nog bij geweest, maar het is nog niet duidelijk of dat ook zo blijft. Voorlopig heeft het land tot en met 2023 toestemming om mee te doen, maar de kans dat dat verlengd wordt lijkt groot door het commerciële succes.

 

Waarom wordt het Eurovisie Songfestival 2023 niet in Oekraïne gehouden? 

Als winnaar van 2022 zou Oekraïne normaal gesproken de organisatie op zich mogen nemen. Vanwege zorgen over de veiligheid bij het evenement ten midden van de Russische inval werd al snel besloten dat Oekraïne het Songfestival niet in eigen land zou kunnen organiseren. Als nummer twee werd het Verenigd Koninkrijk als vervanger gekozen. Oekraïne staat echter niet helemaal met lege handen, want de Britse BBC organiseert het evenement in samenwerking met de publieke omroep van Oekraïne. 

 

 

Wanneer is het Eurovisie Songfestival 2023?

De finale van het Eurovisie Songfestival in 2023 wordt op 13 mei 2023 in Liverpool gehouden. De halve finale met de Nederlandse inzending Burning Daylight van Mia Nicolai & Dion Cooper wordt op 9 mei gehouden en op 11 mei is ook de tweede halve finale van het evenement. 

 

Wanneer komt het Eurovisie Songfestival 2023 op tv?

Er zijn liefst drie uitzendingen van het Songfestival in 2022 en in Nederland worden die zoals gewoonlijk door de AVROTROS op NPO1 uitgezonden. Eerst moeten twee halve finales het deelnemersveld van 37 landen terugbrengen naar 26 landen. Die twee halve finales vinden op dinsdag 9 en donderdag 11 mei plaats.

De finale is dan op zaterdag 13 mei.

 

Hoe laat begint het Eurovisie Songfestival?

Alle evenementen van het Eurovisie Songfestival beginnen om 21:00. Eerst zijn de twee halve finales op dinsdag 9 en donderdag 11 mei en die eindigen rond middernacht. Op zaterdag 13 mei is de grote finale en ook die begint om 21:00 op NPO1. De finale is echter pas rond 1:00 ‘s nachts afgelopen. Op de dagen van de evenementen zendt NPO1 al vanaf 20:30 een voorbeschouwing uit.

 

Mag gastland Verenigd Koninkrijk stemmen bij het Eurovisie Songfestival?

Ook het gastland mag tijdens het Eurovisie Songfestival gewoon stemmen. Wat niet mag, is je eigen land punten geven, dus binnen Nederland mag je niet op Nederland stemmen en vanuit het Verenigd Koninkrijk mag je dus ook niet op het Verenigd Koninkrijk stemmen. 

 

Ik woon niet in een van de deelnemende landen, kan ik alsnog stemmen? 

Ja, vanaf 2023 is er ook een gezamenlijke publieksstem voor alle stemmers die niet in één van de deelnemende landen wonen. Alle stemmen uit de niet-deelnemende landen worden samengevoegd tot de stem van één ‘land’ die 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt(en) opleveren.

 

 

Wedden op een Specifieke Sport

Als je op je favoriete sport of team/speler wilt wedden, laat je dan niet leiden door emotie maar lees je goed in en bereid je voor. In onze uitgebreide betting guides lees je alles over de af te sluiten weddenschappen, de beste bookmaker bonus, de beste odds en live streams.

 

100% WELKOMSTBONUS (TOT €100) *

* Nieuwe bet365 klanten ontvangen een 100% bonus ter waarde van hun eerste storting (met een max van €100). De bonus wordt uitgekeerd in wedkrediet (free bets dus). Je ontvangt je free bets zodra je weddenschappen zijn afgehandeld. Om je free bets te ontvangen moet je binnen 30 dagen weddenschappen plaatsen met een odds van 1.20 of hoger. De free bets zijn 90 dagen geldig en moeten op odds van 1.20 of hoger worden geplaatst. De winst van je free bets, minus de inleg, mag je houden. De minimale storting is €5, de maximale bonus is €100 (bij een storting van €100).