1X2 Weddenschap

Andy S Auteur

Eerste druk: March 20, 2023

Test Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus id enim quis diam varius volutpat non ac sem. Vivamus vel lectus eget nisl porttitor eleifend. Nunc a odio tincidunt, efficitur eros sit amet, gravida purus. Lees verder

Het wedden op sport is van alle tijden en er is niets zo gebruikelijk als het inzetten op de winnaar van een wedstrijd en dat wordt ook wel de 1X2 weddenschap genoemd. De 1X2 weddenschap is in Nederland de meest voorkomende weddenschap, maar ook in de rest van de wereld wordt hij veel gebruikt. 

Voordat de nieuwe wet of kansspelen uitkwam eind 2021 was het zelfs één van de weinige weddenschappen die je altijd kon doen bij de bookmaker Toto, de enige bookmaker die toen een goklicentie had. Deze weddenschap gaat namelijk over het resultaat van een wedstrijd, waarbij er twee of drie mogelijke uitkomsten zijn. Winst team 1, winst team 2 of gelijkspel, meestal aangegeven met een X. In deze handleiding lees je alles over de 1X2 weddenschap en hoe je die strategisch in kunt zetten.

 


Wat is de 1X2 weddenschap?

De 1X2 weddenschap is een weddenschap op het resultaat van een wedstrijd zonder extra’s. In het geval van sporten als bijvoorbeeld darts, basketbal en tennis is het gelijkspel onmogelijk of zo weinig voorkomend dat het niet als wedoptie gegeven wordt en dan zijn er twee uitkomstmogelijkheden, winst team/speler 1 of winst team/speler 2. Bij sporten als voetbal en hockey komen gelijke spelen wel voor en dan wordt het een weddenschap met drie uitkomstmogelijkheden, namelijk winst team 1, gelijkspel (X) of winst team 2.


Hoe werkt de 1X2 weddenschap?

De 1X2 weddenschap is een weddenschap op het resultaat van een wedstrijd, waarbij verder niet gekeken wordt naar andere zaken zoals het totaal aantal doelpunten of het verschil in doelpunten tussen teams. Meestal is er een favoriet en een underdog, maar in sommige gevallen weet de bookmaker ook niet goed wie er gaat winnen en dan liggen de odds dicht bij elkaar. 

Deze twee Premier League wedstrijden bij bookmaker BetCity geven het verschil aan tussen een wedstrijd met een duidelijke favoriet en een wedstrijd waar de bookmaker niet zo goed weet welk team de grootste kanshebber is op winst.

In de onderstaande tabel met twee verschillende wedstrijden, kun je zien wat je kunt winnen bij een inzet op één van de twee wedstrijden.

Quotering Inzet Uitbetaling  Winst
Tottenham Hotspur wint 2.60 € 10 € 26 € 16
Gelijkspel 3.60 € 10 € 36 € 26
Chelsea wint 2.75 € 10 € 27,50 € 17,50

 

Arsenal wint 1.30 € 10 € 13 € 3
Gelijkspel 5.80 € 10 € 58 € 48
Everton wint 11.00 € 10 € 110 € 100

Zoals je ziet zijn de wedstrijden qua odds nogal verschillend. De wedstrijd tussen Spurs en Chelsea is redelijk gelijk in odds en dan is het verschil in potentieel winstbedrag tussen € 17,50 voor Chelsea en € 16 voor Spurs erg klein. De bookmaker ziet dan ook geen duidelijke favoriet in deze wedstrijd. De kans op een gelijkspel is ook aanwezig, maar is vanwege zoveel variabelen meestal geen goede weddenschap. 

 

Zoals je bij de tweede wedstrijd kunt zien is het verschil in potentieel winstbedrag erg groot bij wedstrijden die ver uit elkaar liggen. Een overwinning voor koploper Arsenal geeft je een erg minimaal winstbedrag, terwijl een overwinning van het in degradatienood verkerende Everton je een klein fortuin op kan leveren.

 


Live wedden in 1X2 weddenschappen

Het live wedden op sport is tegenwoordig één van de belangrijkste manieren van wedden. Vroeger met het wedbriefje van Toto was dat allemaal nog niet mogelijk, maar sinds de nieuwe wet op kansspelen is het live wedden op sport erg aan populairiteit aan het winnen. 

De 1X2 weddenschap kan in een aantal situaties ideaal zijn voor het live wedden op voetbal, want als een wedstrijd vordert en er staat nog steeds een gelijkspel op het scorebord, worden de odds voor het wedden op de favoriet normaal gesproken hoger. 

Als de underdog op voorsprong komt en je weet bijna zeker dat de favoriet het nog om gaat draaien, kun je ook op de favoriet inzetten voor betere odds. Zelfs het wedden op een gelijkspel kan de moeite waard worden als een wedstrijd richting het einde loopt en je verwacht dat de favoriet nog gelijk gaat maken, maar het te laat lijkt om de wedstrijd nog te kunnen winnen.

 

Als je € 10 inzet op alle drie de losse wedstrijden zoals in de screenshot hierboven, is je potentiële uitbetaling € 42,30. Het geeft dan een potentieel winstbedrag van € 12,30 en dat is een relatief kleine uitbetaling voor een inzet van € 30.

Als je meer waar voor je geld wilt voor dezelfde weddenschappen, dan kun je dat met een accumulator doen. Zoals je in het voorbeeld kunt zien vermenigvuldigt de accumulator de odds van de drie wedstrijden en is je potentiële uitbetaling € 83,47 bij een inzet van € 30. Dat is een winst van € 53,47.  

Je loopt echter ook een groter risico op verlies van het totaalbedrag, want als één van de wedstrijden niet jouw kant op gaat, ben je alles kwijt, terwijl je bij de single weddenschap je uitbetaling per goed voorspelde wedstrijd krijgt. 


Voordelen en nadelen van de 1X2 weddenschap

De populariteit in de 1X2 weddenschap zit hem in de eenvoud, zeker als het gaat om weddenschappen zonder gelijkspel. Je kiest een winnaar en het maakt niet uit hoe die behaald wordt. Soms is het een zwaarbevochten overwinning, maar het kan ook een walk-over zijn, waarbij de tegenstander geen kans heeft. 

Voor professionele gokkers is de Asian handicap de populairste manier van wedden omdat het ook wedden op voetbal terugrekent naar twee mogelijke uitkomsten, namelijk zonder gelijkspel. Met de handicap kun je extra punten toekennen aan de underdog om zo een gelijkere weddenschap te krijgen. De 1X2 weddenschap is echter bij het grote publiek mateloos populair en dat komt met name omdat het de bekendste manier van wedden op voetbal is. In het geval van de Eredivisie kun je al sinds de jaren 60 op je Toto formuliertje een 1X2 weddenschap doen en dat is bij veel mensen blijven hangen. Het is echter goed om te weten op welke momenten een 1X2 weddenschap erg handig is en wanneer je beter voor iets anders kan kiezen. 

 


Wanneer een 1X2 weddenschap plaatsen?

De 1X2 weddenschap is dus van oudsher de bekendste weddenschap, maar op welke momenten is het nuttig om die te gebruiken. 

  • Als de odds dicht bij elkaar liggen. Als de bookmaker de spelers of teams redelijk gelijkwaardig inschat, maar jij ziet op basis van je eigen analyse een duidelijke favoriet, zijn die odds voor jou vaak interessant. 
  • Bij het wedden op de underdog. De bookmaker biedt vaak hoge odds voor de underdog in een 1X2 weddenschap. Met een Asian handicap kun je de underdog extra punten toekennen om een grotere kans te krijgen je weddenschap te winnen, maar dan zakken de odds ook. 

Als je minder risico wilt nemen met een duidelijke favoriet. Het wedden op de favoriet geeft je over het algemeen lagere  odds, maar meer zekerheid. Met de 1X2 weddenschap kun je met wedden op de favoriet betrouwbaardere weddenschappen krijgen.


Wanneer NIET een 1X2 weddenschap plaatsen?

Er zijn echter ook momenten waarin de 1X2 niet de beste optie is. 

  • Voor de wedstrijd wedden op een gelijkspel. Het wedden op een gelijkspel is iets wat professionele wedders bijvoorbeeld heel weinig doen, omdat er te veel onbetrouwbare variabelen meespelen om een gelijkspel correct te voorspellen. Één foutje van een speler kan een gelijkspel al teniet doen, terwijl dat niet uitmaakt als de ploeg waar jij op gewed hebt zoveel beter is en al meerdere keren gescoord heeft. Bij het live wedden kan het gelijkspel richting het einde van de wedstrijd dan weer wel een goede strategie zijn, zeker als beide ploegen geen risico meer willen nemen. 
  • Als je op een underdog wilt wedden zonder groot risico te nemen. De minder risicovolle weddenschap op de underdog zijn de draw no bet weddenschap en dubbele kans weddenschap veiliger, want in dat geval verlies je bij een gelijkspel niets of win je zelfs je weddenschap. 
  • Als je een value bet zoekt voor wedden op een duidelijke favoriet. De odds zijn vaak niet hoog bij het wedden op een duidelijke favoriet in de 1X2 weddenschap. Als je waarde zoekt voor het wedden op de favoriet, kun je beter de Asian handicap gebruiken om de tegenstander punten toekennen. Op die manier krijg je namelijk betere odds voor het wedden op een favoriet. 

1x2 Weddenschap FAQs

Wat is een 1X2 weddenschap? 

De 1X2 weddenschap is de van oudsher bekendste weddenschap waarbij je simpelweg inzet op de winnaar van de wedstrijd, zonder extra poespas. Dat kan met twee uitkomstmogelijkheden: winst team/speler 1 of winst team/speler 2. En het kan met drie uitkomstmogelijkheden: winst team 1, winst team 2 of gelijkspel. 

Hoe werkt de 1X2 weddenschap? 

Met de 1X2 weddenschap zet je in op de winnaar van een wedstrijd. Meestal is er een favoriet en een underdog voor een wedstrijd en dat uit zich dan in de odds, die hoger zijn voor de underdog en lager voor de favoriet. 

Veranderen de odds van de 1X2 weddenschap? 

Ja en nee, de odds worden constant aangepast op basis van de meest recente situatie. Als jij echter eenmaal een 1X2 weddenschap geplaatst hebt, staan die odds vast totdat de uitkomst van de weddenschap bekend is.

Kun je een cash out doen voor een 1X2 weddenschap? 

Ja, als de wedstrijd bezig is en de situatie is veranderd voor de kansen van jouw weddenschap, kun je voor een uitbetaling kiezen en je winst pakken, of je verlies beperken, afhankelijk van de situatie. 

Kan ik in Nederland een 1X2 weddenschap plaatsen? 

Ja, ook in Nederland is het een veel gebruikte weddenschap. Je ziet de 1X2 weddenschap vaak als eerste bij de online bookmakers die een Nederlandse goklicentie hebben. 

Is de 1X2 weddenschap een nuttige weddenschap? 

Ja, hoewel wedden op een gelijkspel vaak niet nuttig is omdat er te veel factoren meespelen, is het wedden op de winnaar van een wedstrijd in veel gevallen wel een goede weddenschap. 

Wat als ik de 1X2 weddenschap in fractionele of Amerikaanse odds zie? 

Je kunt zelfs naar decimale odds rekenen, maar je kunt je veel werk besparen door de odds in te voeren in onze handige odds converter, zodat je direct de odds in jouw favoriete weergavewijze ziet.