Fractionele Odds Bij Wedden

Andy S Auteur

Eerste druk: February 15, 2023

Test Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus id enim quis diam varius volutpat non ac sem. Vivamus vel lectus eget nisl porttitor eleifend. Nunc a odio tincidunt, efficitur eros sit amet, gravida purus. Lees verder

Bij het wedden op sport zijn de odds, ofwel quoteringen of noteringen, de nummers die je nodig hebt om te weten wat je potentiële winst is bij een weddenschap. Er zijn grofweg drie manieren waarop die odds aangegeven worden, decimaal, Amerikaans en fractioneel. In dit artikel gaan we in op de fractionele odds, die vooral op de Britse eilanden, waar de wieg van het gokken op sport ligt, veel gebruikt wordt.


Wat zijn fractionele odds?

Als je in het Verenigd Koninkrijk of Ierland wilt wedden op voetbal, of op andere sporten, dan zul je even anders moeten denken dan in Nederland of in de Verenigde Staten, want op de Britse eilanden worden de fractionele odds gebruikt. Het wordt op de schrijfwijze met een schuine streep uitgedrukt, bijvoorbeeld 1/2 of 2/1. Oftewel 1 deel staat tot 2 delen of 2 delen staat tot 1 deel.


Hoe werken fractionele odds?

Fractionele odds komen in Nederland niet zoveel voor, maar zijn als je het principe eenmaal begrijpt niet zo moeilijk te lezen als je in het begin misschien denkt en er zit ook wel degelijk een duidelijke logica achter. Het is namelijk zo dat het nummer aan de linkerkant van de schuine streep de potentiële winst aangeeft en het nummer aan de rechterkant het aantal delen dat je inzet, dus in het geval van 1/2 kun je € 1 winnen bij een inzet van € 2. Bij 2/1 kun je € 2 winnen bij een inzet van € 1. 

Als je kijkt naar de quoteringen voor de favoriet en de underdog, dan heeft de favoriet vrijwel altijd een lager nummer aan de linkerkant dan aan de rechterkant, bijvoorbeeld 1/2  en bij de underdog is dit precies andersom, 2/1. 1/2 en 2/1 zijn de relatief makkelijke fractionele odds om te lezen, maar als de quotering iets preciezer wordt, dan kun je bijvoorbeeld ook odds van 4/11 en 16/5 vinden. 

In dit voorbeeld zie je bijvoorbeeld dat team 1 duidelijk de underdog is voor de overwinning. Want als je € 5 inzet, maak je op winst van € 27, dus een totale uitbetaling van € 32. Inzetten op de bezoekers is volgens de bookmaker een veel minder groot risico, maar je potentiële winst is dan ook veel kleiner, want met een inzet van € 20, win je bij een gewonnen weddenschap € 11. 

 

Bij een weddenschap van € 20 ziet dat er zo uit

Inzet Uitbetaling  Winst
Team 1 wint € 20 € 128 € 108
Gelijkspel € 20 € 84 € 64
Team 2 wint € 20 € 31 € 11

Fractionele odds omzetten in winstkansen

De fractionele odds zijn een afspiegeling van de kans die de bookmaker geeft dat een weddenschap uitkomt. Die winstkans kun je dan ook uitrekenen aan de hand van diezelfde odds. Dat gaat met de volgende berekening: 1 ÷ (fractionele odds +1) × 100. In het geval van bovenstaand voorbeeld voor de underdog is dat dan 1 ÷ (27 ÷ 5 + 1) × 100 = 15,6% kans dat die weddenschap uitkomt. 

Voor de favoriet geeft het een 1 ÷ (11 ÷ 20 + 1) × 100 = 64,5% kans op die uitkomst. Het uitrekenen van de winstkansen kun je met bovenstaande berekening handmatig doen, maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan: onze handige BesteBookmakerBonus odds converter doet dat namelijk allemaal automatisch, van omrekenen naar decimale en Amerikaanse odds, maar ook het uitrekenen van de winstkansen van de verschillende odds. 

Het is bij het wedden wel altijd zo dat het totaal van de percentages boven de 100% ligt. Dat komt omdat bookmakers een bookmaker margin hebben waar ze hun eigen omzet uit halen. Die marge is het aantal dat het totaal boven de 100% uitkomt.

 


Fractionele odds vergeleken met Amerikaanse odds en decimale odds

Afhankelijk van het land waar je bent als je gaat gokken, zijn er verschillende type odds die je kunt tegenkomen. Bij veel bookmakers kun je op hun website zelf de instellingen aanpassen zodat je de odds op jouw favoriete manier kunt bekijken, maar als dat niet lukt, zien de odds en uitbetaling bij een weddenschap van € 10 er zo uit. 

 

Fractioneel Amerikaans Decimaal Uitbetaling € 10 Winst € 10
1/3 -300 1.33 € 13,33 € 3,33
1/1 -100 2.00 € 20,00 € 10,00
3/2 150 2.50 € 25,00 € 15,00

Fractionele Odds FAQ

Wat zijn fractionele odds?

Fractionele odds geven de odds in fracties weer. Deze odds worden vooral op de Britse eilanden gebruikt. Op het vaste land van Europa vind je vaak decimale odds en in de VS juist Amerikaanse odds. Bij fractionele odds is het zo dat als je 3 winst kunt maken bij een inzet van 2, het er uitziet als 3/2. 

Hoe werken fractionele odds? 

Aan de linkerkant van de schuine streep staat de potentiële winst weergegeven en aan de rechterkant van de schuine streep de inzet om aan die winst te komen. Een inzet van € 5 met een winst van € 16 ziet er uit als 16/5. Let wel dat het gaat om de winst, de totale uitbetaling bij winst van de weddenschap is in dit geval € 21. 

Hoe reken je fractionele odds om naar decimale odds?

Het omzetten van fractionele odds naar decimale odds is geen lastige berekening, maar je kunt het jezelf makkelijker maken door de nummers in onze handige odds converter in te voeren en direct alle weergaves te zien. Als je het toch zelf wilt doen dan kan dat door de fracties door elkaar te delen en er 1 bij op te tellen. Dus 1/2 wordt 1 ÷ 2 + 1 = 1.50 en 27/5 wordt 27 ÷ 5 + 1 = 6.40. 

Hoe reken je fractionele odds om naar Amerikaanse odds?

Als je fractionele odds om wilt rekenen naar Amerikaanse odds, kun je dat ook het best met onze handige odds converter doen, maar je kunt het ook zelf uitrekenen. Ook hier wordt een verschil gemaakt tussen positieve en negatieve odds en je kunt weten of odds positief of negatief worden door naar het nummer te kijken. 

  • Als het nummer links van de schuine streep groter is dan het nummer rechts wordt het een positieve odd, dus 4/1 wordt 4 ÷ 1 × 100 = +400. 

Bij een negatieve odd wordt het -100 gedeeld door de fractionele odd, dus 1/4 wordt -100 ÷ (1 ÷ 4) = -400.

100% WELKOMSTBONUS (TOT €100) *

* Nieuwe bet365 klanten ontvangen een 100% bonus ter waarde van hun eerste storting (met een max van €100). De bonus wordt uitgekeerd in wedkrediet (free bets dus). Je ontvangt je free bets zodra je weddenschappen zijn afgehandeld. Om je free bets te ontvangen moet je binnen 30 dagen weddenschappen plaatsen met een odds van 1.20 of hoger. De free bets zijn 90 dagen geldig en moeten op odds van 1.20 of hoger worden geplaatst. De winst van je free bets, minus de inleg, mag je houden. De minimale storting is €5, de maximale bonus is €100 (bij een storting van €100).